Słodkie precle drożdżowe z makiem

Słodkie precle drożdżowe z makiem


Zdjęcie - Słodkie precle drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka lub gorącego kakao. Robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem znikają błyskawicznie, a chłopcy ze zdumieniem pytają: „ Jak to , już nie ma. To kto je wszystkie zjadł. Chyba nie my?” I zaraz zaczynają się prośby , żeby upiec je znowu.”
Zdjęcie - Słodkie precle drożdżowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Słodkie precle drożdżowe z makiem (przepis własny)
Składniki na 18szt.
Ciasto:
650g mąki
25g świeżych drożdży
150g cukru
150g stopionego masła
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
szczypta soli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka gorącej wody
5 łyżek suchego zmielonego maku

Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Do smarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka

Przygotować zaczyn z drożdży utartych z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia.

Mleko z pozostałą wodą podgrzać do temp. 30°C. Wlać do dzieży miksera. Wsypać mąkę. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i żółtka, stopione letnie masło, esencję waniliową i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wymieszać miód z gorąca wodą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 42cm x 45cm. Posmarować miodem i posypać makiem. Przeciąć na trzy pasy o szer. 15cm. Każdy pas pokroić na 6 pasków o szer. 7cm. Zwijać paski jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć przez środek nie docinając z jednej strony do końca. Skręcić kilka razy jak spiralę i zlepić brzegi formując okrąg. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Smarować gorące precle zaraz po wyjęciu z piekarnika. Studzić na kracie kuchennej.

Kategorie przepisów