Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem

Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem

                         Kuchnia została odkurzona zatem czas na kolejny wypiek z Atinką i Cudawianką. Z okazji rozpoczynającego się dziś Orzechowego Tygodnia, którym opiekuje się Atinka upiekłyśmy serduszka czyli słodkie drożdżówki z orzechowym nadzieniem podpatrzone u Dorotuś. Bułeczki są wspaniałe, mięciutkie, pachnące i bardzo, bardzo pyszne. Nadzienie pachnie i smakuje orzechowo - cynamonowo czyli tak jak bardzo lubię. Spodobał mi się bardzo sposób kształtowania tych drożdżówek, dzięki temu są inne niż wszystkie, serduszkowe, a do tego smakują genialnie!:).

Dzisiejszy wpis wraz z Atinką i Cudawianką dedykuję Dorotuś :*. 

Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

 
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
 
*160 ml mleka
*2,5 łyżki cukru
*pół łyżeczki soli
*1 jajko
*2,5 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki roztopionego masła
*7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.  

Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nie przecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Dokładny sposób formowania drożdżówek możecie podejrzeć u Dorotuś. 

Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
 
Składniki na orzechowe nadzienie:

*200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan

*100 g brązowego cukru
*80 g śmietany kremówki

*40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku) *pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając. Smacznego:) Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Słodkie drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów