Słodka sobota #68: Batony z owocami i kruszonką

Słodka sobota #68: Batony z owocami i kruszonką
Zdjęcie - Słodka sobota #68: Batony z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Nareszcie wróciła ładna pogoda, a wraz z nią wakacyjne pikniki! A na pikniki idealnie sprawdzają się własnoręcznie zrobione batony, które można owinąć w papierek i zabrać ze sobą w drogę. Postawiłam na owocowe batony, ponieważ chcę w pełni wykorzystać owoce sezonowe. Pod ręką miałam akurat jabłko, śliwki i maliny, ale śmiało możecie je zamienić na inne owoce np. jagody, czy porzeczkę. Najbardziej z takich owocowych wypieków lubię te, które pokryte są obficie kruszonką. Zrobienie kruszonki dla niektórych może się kojarzyć z dodatkowym wysiłkiem, podczas pieczenia ciasta. Jednak w przypadku tego przepisu sprawa jest o wiele prostsza! Ciasto, które jest spodem, wykorzystuje się jednocześnie do pokrycia owoców kruszonką. Dzięki czemu naprawdę można szybko i latwo przygotować takie batony, a potem już tylko czekać, aż się upieką :) Udanej słodkiej i słonecznej soboty!
Batony z owocami i kruszonką
  • 650 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 175 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 kg śliwek
  • 1-2 jabłka (u mnie antonówka)
  • garść malin
  • cukier puder
  1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Chwilę ucieramy.
  2. Do drugiej misy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną , mieszamy z solą i cukrem.
  3. Do mokrych składników stopniowo dosypujemy suche i wyrabiamy ciasto mikserem.
  4. Po ok. 2-3 minutach składniki się połączą, a ciasto będzie wilgotne.
  5. Protokątną blachę smarujemy odrobiną masła.
  6. 3/4 przygotowanego ciasta wykładamy jako spód ciasta. Resztę odkładamy.
  7. Śliwki kroimy w ćwiartki, jabłko obieramy i siekamy w kostkę.
  8. Spód ciasta polewamy miodem i wykładamy ciasno śliwkami, malinami i jabłkiem.
  9. Ciasto, które nam pozostało kruszymy i obsypujemy nim owoce. Przyszłą kruszonkę posypujemy jeszcze z wierzchu 2 łyżkami cukru.
  10. Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni.
  11. Pieczemy przez 45 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni.
  12. Ciasto studzimy, a następnie kroimy w prostokąty tworząc w ten sposób batony.
Tosia

Zdjęcie - Słodka sobota #68: Batony z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Tosia

Kategorie przepisów