Słodka sobota #64: Brownie z awokado i masłem orzechowym
Gotowanie w warunkach polowych to zdecydowanie nie moja bajka. Jesteśmy z Tosią w Warszawie i właśnie to miejsce nieopatrznie wybrałam na stworzenie deseru na słodką sobotę. Nie przewidziałam jednak, że nie znajdę formy, miksera, czy zwykłej miski, żeby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wymyśliłam sobie dodatek awokado, z którym spotkałam się już wcześniej w kilku przepisach na brownie , niestety znów nie przewidziałam, że ciężko będzie w okolicznych małych sklepach znaleźć awokado w ogóle, a co dopiero idealnie miękkie, aby stworzyć z niego puree. Z twardym jak kamień awokado w ręku rozpoczęłam poszukiwanie dobrych rad „jak szybko sprawić, żeby awokado zmiękło” skończyło się na tych w stylu „połóż je na ciepłym kocie, najlepiej na tydzień”- niech żyją świetne pomysły. Na szczęście całość skończyła się happy endem, startym awokado, moim ukochanym masłem orzechowym i oczywiście czekoladą. Awokado wydaje się może mało trafionym pomysłem, a uwierzcie, sprawia, że całe brownie wydaje się delikatniejsze i bardziej sprężyste.
Brownie z awokado i masłem orzechowym
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek masła orzechowego
- 200 g masła
- 1,5 dojrzałego awokado
- 3 jajka
- 0,5 filiżanki mąki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do garnka wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę, masło, masło orzechowego i cukier. Pozwól mieszance się rozgrzać, co jakiś czas mieszając całość trzepaczką, tak aby rozpuścił się cukier. W tym czasie obierz awokado ze skórki, przekrój, usuń pestkę i zetrzyj je na tarce. Dodaj do rozgrzanej masy czekoladowej i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa trochę ostygnie, wbij jajka i wmieszaj do środka za pomocą trzepaczki aż całość dokładnie się połączy.Wmieszaj mąkę i pomieszaj, aby stworzyła jednolitą masę.
Całość wlej do nieprzywierającej, kwadratowej formy i piecz przez 20 minut, Daj ciastu ostygnąć i pokrój w małe prostokąty.
Śliwka