Słodka sobota #11: Brownie z wiśniami

Słodka sobota #11: Brownie z wiśniami
Zdjęcie - Słodka sobota #11: Brownie z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brownie z wiśniami robiłam po raz pierwszy zimą, improwizując ze składnikami. Wyszło bardzo dobrze, a efekt prezentowałam parę miesięcy temu. Aż trudno mi sobie wyobrazić, że byłam wtedy pochłonięta przygotowaniami do sesji zimowej, a teraz nie robię absolutnie nic poza wylegiwaniem się na słońcu i jedzeniem...Do rzeczy! Jestem wielką fanką strony FoodPornDaily, która codziennie pokazuje dosłownie jedzeniową pornografię;) Ślinka cieknie, serce zaczyna szybciej bić, motyle latają w brzuchu... co będę dużo mówić, sprawdźcie sami. Jakiś czas temu prezentowane tam były brownies z wiśniami, które wyglądały fantastycznie soczyście, czyli tak jak lubię. Zapisałam przepis i przypomniało mi się o nim dwa tygodnie temu, kiedy robiłam imprezę urodzinową. Szybko upiekłam brownies i goście byli zachwyceni! Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe, więc jeden kawałek zaspokaja w 100% spragnione czekolady podniebienia.
Brownies z wiśniami (forma 23 x 23 cm)* - 450g świeżych wiśni (spokojnie można dodać dużo więcej, wiśni nigdy za wiele!) - 380g gorzkiej czekolady 70% - 120g słonego masła - 4 jajka - 1 filiżanka cukru + 1 łyżka (do wiśni) - 1 laska wanilii - pół filiżanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bita śmietana - wiśnie ...do udekorowania
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wiśnie wydryluj (jeśli nie posiadasz drylownicy, polecam korkociąg, świetnie wyciąga pestki). Przekrój na połówki i rozgrzej w rondelku z 1 łyżką cukru. Gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i odlej powstały syrop (nie będzie już potrzebny). Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przygotuj kąpiel wodną. Mały rondelek napełniony ok 1/4 przykryj metalową miseczką. W miseczce rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do ostygnięcia. Połącz dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij czarne ziarenka ze środka. W misce zmiksuj jajka, cukier, ziarenka wanilii. Dodaj wystudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie, pomieszaj łyżką. Umieść masę w formie i piecz przez około 25 minut. Uwaga! Przy tego typu brownie nie można piec do "suchego patyczka", gdyż ciasto ma być mokre i soczyste. Udekoruj bitą śmietaną i wiśniami.
* przepis pochodzi ze strony The Pastry Affair, z moimi zmianami

Śliwka

Kategorie przepisów