Śliwkowiec z migdałami i czekoladą

Śliwkowiec z migdałami i czekoladą
Zdjęcie - Śliwkowiec z migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis znalazłam u Agnieszki.
Wiedziałam, że kiedyś go wykorzystam...
I nadarzyła się okazja - dostałam reklamówkę śliwek do przerobienia.
To ciasto poszło na pierwszy ogień i nie żałuję :)


Śliwkowiec z migdałami i czekoladą

tortownica o średnicy 22-24cm - ja zrobiłam w formie do tarty

500 g śliwek węgierek
175 g masła
175g jasnobrązowego cukru
3 jajka
175g mąki
175 g drobno zmielonych migdałów (w oryginale były orzewchy laskowe)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady, dość drobno posiekanej (o zawartości 70% kakao)
2 łyżki jasnobrązowego cukru do posypania wierzchu

Zdjęcie - Śliwkowiec z migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Cztery śliwki pokroić na ćwiartki i odłożyć na później, resztę pokroić na niewielkie kawałki.

Masło zmiksować z cukrem, pojedynczo dodawać jajka nadal ubijając. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami i porcjami dodawać do masy. Na koniec łyżką wmieszać kawałki śliwek i czekoladę.

Wyłożyć masę do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek przekrojoną stroną do góry, lekko wciskając w ciasto i posypać je 2 łyżkami cukru. Piec przez ok. 1godz - 1 godz i 10 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem wbitym w środek czy ciasto jest już gotowe.

Zdjęcie - Śliwkowiec z migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Śliwkowiec z migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów