Śliwki po raz kolejny. Tym razem wytrawne.
To jedna z moich ulubionych sałatek. Całe lato czekam, aż pojawią się dojrzałe, fioletowe śliwki, a mój Tato przygotuje z nich rewelacyjną surówkę. Dobór składników na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco ekscentryczny, ale efekt finalny jest wprost rewelacyjny i zdecydowanie pyszny!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Śliwki po raz kolejny. Tym razem wytrawne. Składniki
- czerwona papryka - 2 szt
- śliwki - 500 g , węgierki
- cebula - 2 szt
- sok z cytryny -
- sól - szczypta
- cukier - szczypta
- sos vinegrette - przygotowany na bazie soku z cytryny lub octu winnego (w proporcjach 3:1), dobrze pasuje tu też odrobina octu balsamicznego
Paprykę i śliwki pokroić w bardzo cienkie piórka. (Obu składników powinniśmy otrzymać podobną objętość). Cebulę pokroić podobnie, w osobnej miseczce lekko ją posłodzić i skropić sokiem z cytryny, aby lekko zmiękła. Wszytskie składniki połączyć przed podaniem w dużej salaterce, polać sosem.