Ślimaczki z ciasta francuskiego idealna przekąska na imprezę i nie tylko
Dzień dobry :-) Ślimaczki z ciasta francuskiego są idealną przekąską na imprezę i nie tylko. Ja czasem robię domownikom, bo je bardzo lubią. Na blogu przepisów na takie ślimaczki jest trochę, tym razem wersja z serkiem, cebulką czerwoną, papryką czerwoną, natką pietruszki i mozzarellą. Wyszły bardzo smaczne i robi się je szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- serek kremowy typu almette
- mała cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- starta mozzarella
1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem zostawiając (szersza część) po obu stronach około 1 - 2 cm ciasta.
2. Następnie na serek dajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, natkę pietruszki. Całość posypujemy startą mozzarellą.
3. Teraz zaczynając od szerszego boku zwijamy tak jak roladę (tylko w miarę ciasno). Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm kawałki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem i układamy nasze ślimaczki zachowując odstępy.
5. Ślimaczki pieczemy około 10 - 12 minut do zrumienienia się. Przekładamy na kratkę i studzimy. Smacznego :-)