Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym
Typowo postne danie , które pamiętam z dzieciństwa, nie do
przełknięcia przez dzieci, trudno chyba znaleźć wśród najmłodszych, wielbicieli śledzi, chociaż dawniej w przedszkolach obowiązek spożywania takiego obiadu egzekwowany był z całą surowością przez panie wychowawczynie w Piątek Wielki zwłaszcza, dziś chyba nie , chociaż...kto wie...co w katolicko – polskiej rzeczywistości może się zdarzyć...
Ten śledzik znakomicie komponuje się z ziemniakami
gotowanymi w mundurkach, to właściwie klasyczne podejście do tego dania, ja lubię jednak spożyć go z puszystym puree
ziemniaczanym z dodatkiem koperku lub czasem pora podsmażonego na maśle ...
Skład :
2 solone płaty śledziowe
2 cebule
3 ziemniaki
śmietana 18%
natka pietruszki
musztarda dijon
sok z cytryny
pieprz czarny - grubo mielony
1/2 jabłka
mleko
świeży koperek
Przygotowanie :
Tak jak w przypadku przyrządzania TATARA ze śledzia,
rzeczone śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak, do samej wody dodaję odrobinę soku z cytryny. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, układam na desce i smaruję od strony mięsa musztardą
każdy płat , posypuję świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na pół godziny. W tym czasie przygotowuję cebulę, krojąc ją w cienkie piórka i parząc gorącą wodą, odstawiam do ostudzenia.
Gdy śledzie przejdą aromatem pieprzu i smakiem musztardy, niekoniecznie
dijonskiej, może być inna, kroję je w średniej wielkości kawałki, układam w
naczyniu, dokładam ostudzoną cebulę,
posiekaną natkę pietruszki, tarkowane jabłko i zalewam śmietaną. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, by smaki połączyły się ze sobą na dobre.
Puree ziemniaczane – ugotowane ziemniaki, ciepłe przeciskam przez
praskę, dodaję koperek i czasem przesmażony na maśle, pokrojony w piórka por. Solę, pieprzę do smaku.
Miło smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, posypane
posiekana natką pietruszki, ale także z kiełkami oraz grzybkiem marynowanym.
...smacznego...
Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto będzie uciskany w majestacie prawa.
[ NicólásGómez Dávila ]