Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym

Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym

Typowo postne danie , które pamiętam z dzieciństwa, nie do
przełknięcia przez dzieci, trudno chyba znaleźć wśród najmłodszych, wielbicieli śledzi, chociaż dawniej w przedszkolach obowiązek spożywania takiego obiadu egzekwowany był z całą surowością przez panie wychowawczynie w Piątek Wielki zwłaszcza, dziś chyba nie , chociaż...kto wie...co w katolicko – polskiej rzeczywistości może się zdarzyć...

 Zdjęcie - Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten śledzik znakomicie komponuje się z ziemniakami
gotowanymi w mundurkach, to właściwie klasyczne podejście do tego dania,  ja lubię jednak spożyć go z puszystym puree
ziemniaczanym z dodatkiem koperku lub czasem pora podsmażonego na maśle ...

Skład :

 2  solone płaty śledziowe  

2 cebule

3 ziemniaki

śmietana 18%

natka pietruszki

musztarda dijon

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1/2 jabłka

mleko

świeży koperek

 

 Zdjęcie - Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Przygotowanie :

 Tak jak w przypadku przyrządzania TATARA ze śledzia,

rzeczone śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak, do samej wody dodaję odrobinę soku z cytryny. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, układam na desce i smaruję od strony mięsa musztardą
każdy płat , posypuję świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na pół godziny. W tym czasie przygotowuję cebulę, krojąc ją w cienkie piórka i parząc gorącą wodą, odstawiam do ostudzenia. 

 

Gdy śledzie przejdą aromatem pieprzu i smakiem musztardy, niekoniecznie
dijonskiej, może być inna, kroję je w średniej wielkości kawałki, układam w
naczyniu, dokładam  ostudzoną cebulę,
posiekaną natkę pietruszki, tarkowane jabłko i zalewam śmietaną. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, by smaki połączyły się ze sobą na dobre.

 

Puree ziemniaczane – ugotowane ziemniaki, ciepłe przeciskam przez
praskę, dodaję koperek i czasem przesmażony na maśle, pokrojony w piórka por. Solę, pieprzę do smaku.

Zdjęcie - Śledzik w śmietanie z puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Miło smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, posypane
posiekana natką pietruszki, ale także z kiełkami oraz grzybkiem marynowanym.

 

...smacznego...

 

 Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto będzie uciskany w majestacie prawa.

                                                          [ NicólásGómez Dávila ]

Kategorie przepisów