Śledzie z korzennymi przyprawami
Pomysł na takie śledzie znalazłam tutaj..zrobiłam je dziś po raz pierwszy...do marynaty wykorzystałam olej z ryżu , który zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych (Omega 3 i 6) oraz gamma - oryzanol. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.Dodałam również różowy pieprz ziarnisty z zalewy..szczerze mówiąc po raz pierwszy mam do czynienia z takim pieprzem..No i dodatek cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach..
- 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych)
- 200 ml oleju z ryżu
- 1 kawałek kory cynamonu
- 4-5 goździków
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy