Śledzie z kawiorem

Śledzie z kawiorem

Gościły u mnie na świątecznym stole, ale i także trochę później. Smakowite i ciekawe. :-)


Zdjęcie - Śledzie z kawiorem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie z kawiorem podleśne

matiasy marynowane w ostrej zalewie

zalewa:

1 szklanka octu spirytusowego 10%

2,5 szklanki wody

2 łyżki cukru

6 listków laurowych

kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżeczka gorczycy

kilka cebul

sól

musztarda

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić.
W słojach układać śledzie, musztardę, cebulę. Zalać zimną zalewą pilnując, by w każdym słoju znalazły się przyprawy.

Są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Do nich przygotowujemy różne sosy. Np. ten z kawiorem.

Sos koperkowo-kawiorowy

majonez

grecki jogurt

ząbek czosnku

świeży posiekany koper

łyżeczka czarnego kawioru

Słoik majonezu wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdzony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.

*źródło - Ela P. , ja ze swojej strony wzbogaciłam je o musztardę.

Kategorie przepisów