Śledzie w białym winie z rodzynkami
Tak przyrządzone śledzie mają fantastyczny smak. Bardzo ważnym składnikiem jest cebula, musi być dobra cukrowa. Kiedyś dałam inną, ostrą i...tylko śledzie nadawały się do zjedzenia, natomiast cebula do wyrzucenia. Przepis znalazłam w "Poradniku domowym". Polecam wielbicielom śledzi i korzennych smaków.
Składniki:
50 dag filetów śledziowych (matiesów)
4 cebule (cukrowe)
Zalewa:
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
kawalek kory cynamonowej
szklanka rodzynków (sułtanek i koryntek)
Śledzie krótko wymoczyć, osączyć, pokroić na dzwonka. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać przyprawy i gotować na na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut (od momentu zawrzenia). Następnie wywar przecedzić, połączyć z winem, zagotować, po czym zdjąć z ognia, wsypać umyte i osączone rodzynki, przykryć garnek i odstawic, by zalewa wystygła. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zalać wrzątkiem, po chwli dokładnie osączyć na sicie. W słoju układać śledzie i cebulę, zalewając każdą warstwe winem z rodzynkami, przykryć i co najmniej przez noc trzymać w lodówce.
Smacznego!
Przepis ten bierze udział w akcji