Śledzie pod pierzynką z buraczkami
SKŁADNIKI:
- 200 g filetów śledziowych
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2 jajka
- 2 średnie buraki
- 4 łyżki majonezu
- łyżka śmietany 18%
WYKONANIE:
1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 3. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Cebule pokroić w drobną kostkę. 5. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną.
8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka.
ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Filety śledziowe a'la Matjas
• kalorie: 294 • masa: 200 • białka: 20.6 • tłuszcze: 23.2 • węglowodany: 0.8
Ziemniaki
• kalorie: 154 • masa: 200 • białka: 3.8 • tłuszcze: 0.2 • węglowodany: 37
Burak
• kalorie: 86 • masa: 200 • białka: 3.22 • tłuszcze: 0.34 • węglowodany: 19.12
Cebula (świeża)
• kalorie: 40 • masa: 100 • białka: 1.1 • tłuszcze: 0.1 • węglowodany: 7.64
Jajko ugotowane na twardo
• kalorie: 155 • masa: 100 • białka: 12.58 • tłuszcze: 10.61 • węglowodany: 1.12
Majonez
• kalorie: 680 • masa: 100 • białka: 0.6 • tłuszcze: 74 • węglowodany: 3
Śmietana 18% tłuszczu
• kalorie: 38 • masa: 20 • białka: 0.5 • tłuszcze: 3.6 • węglowodany: 0.88
Podsumowanie:
• kalorie: 1447 • masa: 920 g • białka: 42.4 g • tłuszcze: 112.05 g • węglowodany: 69.56 g