Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • 170 ml oleju Kujawski lnianego, tłoczonego na zimno
  • 150 g zielonego groszku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek
  • 75 g cebuli
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ostrej musztardy
  • sok z ¼ cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 45 minut.

Groszek gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo.

Do wąskiego i wysokiego naczynia wkładamy żółtko. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej oraz szczyptę soli. Końcówkę ręcznego blendera umieszczamy na dnie naczynia i zaczynamy miksować. Gdy masa zaczyna emulgować, powoli podnosimy blender w górę, miksując dalej. Miksujemy do uzyskania majonezu.

Cebulę, oliwki i suszone pomidory drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy ugotowany groszek i majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Śledzie płuczemy i osuszamy. Każdy filet kroimy wzdłuż na pół.

Jajka obieramy i kroimy na połówki.

Na talerz wykładamy sałatkę z majonezem, a na niej układamy jajka owinięte filetami śledziowymi.

Dekorujemy wg uznania.


Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 1 godzina 

Kategorie przepisów