Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką
Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem. Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi granatu. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki, a aromaty koledry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna. Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina oleju rzepakowego, z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi.
Składniki:
6 płatów śledziowych
2 łyżeczki koledry
1/2 łyżeczki kminku
pestki z 1/2 granatu
6 wędzonych śliwek
pieprz cayenne
rozmaryn - opcjonalnie
3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna
Wykonanie:
- śledzie wymoczyć, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki
- kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
- granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki
- śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia