Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką

Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką
Zdjęcie - Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem. Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi granatu. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki, a aromaty koledry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna. Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina oleju rzepakowego, z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi.

Składniki:
6 płatów śledziowych
Zdjęcie - Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami2 łyżeczki koledry
1/2 łyżeczki kminku
pestki z 1/2 granatu
6 wędzonych śliwek
pieprz cayenne
rozmaryn - opcjonalnie
3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna

Wykonanie:
  • śledzie wymoczyć, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki
  • kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
  • granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki
  • śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
SMACZNEGO !

Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia

Zdjęcie - Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów