Śledź w oleju z cebulą i oliwkami

Śledź w oleju z cebulą i oliwkami
Zdjęcie - Śledź w oleju z cebulą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź w oleju z cebulą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź w oleju z cebulą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź w oleju z cebulą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź w oleju z cebulą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g solonych płatów śledziowych matias
  • 200 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 150 g białej cebuli
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 25 ml octu
  • 4–5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry
  • sól
Przygotowanie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina


Filety śledziowe płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 45 minut.

Cebulę kroimy w plasterki. Zagotowujemy około 200 ml wody z kolendrą i liściem laurowym. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy ocet, ½ łyżeczki soli i cebulę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Po 10 minutach odcedzamy.

Śledzie kroimy na kawałki. Przekładamy cebulą i oliwkami. Dodajemy pieprz i zalewamy Oliwierem tak, aby śledzie były zanurzone w oleju. 

Kategorie przepisów