Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Składniki
- 4 płaty marynowanego śledzia
- Łyżka miodu akacjowego
- Łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- Łyżka koperku
- Śmietana gęsta, kwaśna
- Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
na placki ziemniaczane:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- Rozmaryn
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
dodatki:
- 2 ogórki małosolne
- Kilka grzybów marynowanych
- Czerwona cebula
Przygotowanie
Miód, ocet, musztardę utrzyj. Powoli dodaj olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski. Jak makaron domowy. Odciśnij z nich sok, połącz z olejem Kujawskim 3 ziarna, solą, rozmarynem,szczypiorkiem i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki, z jednej i drugiej strony.
Dobrze zamarynowane śledzie podaj z sosem, ogórkami małosolnymi, czerwoną cebulą grzybami marynowanymi i plackiem ziemniaczanym. Smacznego.
Produkcja: Kuchnia+