Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Zdjęcie - Skrei - zimowy dorsz z Norwegii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skrei - zimowy dorsz - to rarytas prosto z Norwegii. Odławiany jest od stycznia do kwietnia i tylko w tych miesiącach możesz go upolować. Skrei po norwesku oznacza "wędrowiec". To dorsz pochodzący z arktycznego morza Barentsa. Dorasta za kołem podbiegunowym, by potem ruszyć w długą drogę na tarło ku norewskim Lofotom. 600 km droga zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę, dlatego mięso skrei`a jest zwarte, sprężyste o charakterystycznej strukturze płytkowej i bogate w składniki odżywcze. Obfituje w białko, zawiera potas, selen, kwasy omega-3 i sporo jodu. Jest niskokaloryczne, bo 100 g to 81 kcal. W drodze przez morza przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pokarmu, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak.
Skrei charakteryzuje się niezwykle śnieżnobiałym kolorem, to prawdziwe "złoto Lofotów", a wśród kucharzy super delikates.
Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne.

Zdjęcie - Skrei - zimowy dorsz z Norwegii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
400 g norweskiego dorsza skrei`a
sól, pieprz
olej
tymianek suszony i świeży
masło

Wykonanie:
  • rybę umyć, osuszyć i pokroić na porcje
  • przygotowane kawałki ryby posolić, oprószyć pieprzem, obsypać suszonym tymiankiem i odstawić przynajmniej na kwadrans
  • smażyć na mocno rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, następnie odwrócić rybę i intensywnie obsmażyć z drugiej stony. Mojego dorsza musiałam obsmażyć z czterech stron, bo kawałki były wyjątkowo grube. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką, dołożyć gałązkę tymianku i zostawić rybę następne kilka minut, by doszła
  • przed podaniem na patelnię dołożyć łyżkę zimnego masła, które ładnie zagęści powstały sosik
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Skrei - zimowy dorsz z Norwegii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pulpety z dorsza

Pulpety z dorsza

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
1

Dorsz w sosie cytrynowym z mus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Sandacz z ostrym, maślanym sos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dorada pieczona

Dorada pieczona

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem

Pstrąg z trawą cytrynową i im…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko