Skręcone drożdżówki z białym serem

Skręcone drożdżówki z białym serem

Zdjęcie - Skręcone drożdżówki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedne z lepszych drożdżówek jakie ostatnio zrobiłam. Odpowiednio słodkie, wilgotne od sera, ze wspaniałym aromatem limonki. Bardzo się cieszę, że przezwyciężyłam lęk przed drożdżowym ciastem. Dzięki temu, dzisiaj mogę cieszyć się tak wspaniałymi drożdżówkami. Ale jeszcze kilka lat temu, na moich wypiekach drożdżowych można było łamać zęby:)

Składniki

Instrukcje

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko i rozbełtane jajka. Wyrobić lekko ciasto i dodać rozpuszczone, gorące mleko. Wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Uformować kule i odstawić w misce do wyrośnięcia.

W tym czasie umieścić ser w misce, dodać jajko, cukier do smaku oraz skórkę i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wyrośnięcie ciasto rozwałkować na duży okrąg. Na całości rozsmarować nadzienie serowe. Część ciasta od góry złożyć do środka, to samo zrobić z dolną częścią ciasta, tak aby na siebie nachodziły. Pokroić je na 10 cm pasy, przekroić na środku i łapiąc przeciwległe brzegi lekko skręcać.Układać na wysmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Odstawić na 15 min, po tym czasie wstawić do nagrzanego do 190  stopni piekarnika na 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Skręcone drożdżówki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów