Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki

Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki
Zdjęcie - Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem wyjątkowo mączną dziewczyną, gluten to mój wieloletni przyjaciel, razem pieczemy chleby, smażymy naleśniki, kręcimy ciasta, smażymy pączki i zagniatamy kluchy. Ah, prawie bym zapomniała o pizzy, nie ma dobrej pizzy bez glutenu. A czy da się zrobić pizzę bez drożdży? Znalazłam na to sposób, gdy mam mało czasu w kuchni.

Upodobałam sobie wszelkiego rodzaju podpłomyki. Robi się je naprawdę szybko, ciasto przypomina to na pierogi. Można je także czymś pokolorować, tak jak ja dziś passatą pomidorową i przyprawami. Podpłomyki robiłam już w wersji pszennej, orkiszowej, żytniej, piwnej, a nawet owsianej. Zazwyczaj wrzucam je na rozgrzaną żeliwną patelnię, a gdy nabiorą rumieńców, traktuję je trochę jak tortille lub tego typu placki i zawijam z ulubionymi składnikami. Zimą wykorzystałam do tego brukselkę i masło orzechowe.

Dziś jednak postanowiłam podpłomyki upiec. Miałam w koszyku wielobarwne pomidory, które dostałam na rynku w Sopocie od pana Krzysia (z ulubionego stoiska Śliwki). A ponieważ moją inspiracją była pizza dla leniwych, musiałam zrobić szybko jakąś bazę, czyli sos. Zmiksowałam musztardę francuską z miodem, sosem sojowym, orzechami ziemnymi, kolendrą i kminem rzymskim. Sos przykryłam pięknymi pomidorami, posypałam piórkami cebuli, wiórkami cheddaru oraz chrupiącymi orzeszkami. Wstawiłam do pieca i była to naprawdę szybka akcja, bo po 25 minutach od wejścia do kuchni miałam już gotowe mini pizze :)

Zdjęcie - Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomidorowe podpłomyki/ 4 sztuki
Ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 lub pszennej typ 650
  • 2 łyżki topionego masła lub oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • Sos:
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 30 orzechów ziemnych
  • łyżeczka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • Wierzch:
  • 4 kolorowe pomidory
  • kilka plastrów sera cheddar
  • 1/2 małej cebuli
  • orzeszki ziemne
  • posiekana natka pietruszki
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, passatę, przyprawy, masło i letnią wodę. Wyrabiamy krótko całość jedynie do połączenia składników i osiągnięcia elastycznej kuli z ciasta.
  2. Przekładamy ją na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części i każdą z nich delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na dowolny kształt. Podpłomyki układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Musztardę miksujemy z miodem, orzechami, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, chilli i przyprawami.
  4. Podpłomyki smarujemy sosem, dekorujemy plastrami pomidorów, piórkami cebuli, plasterkami sera i orzechami. Wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut.
  5. Upieczone podpłomyki serwujemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Tosia

Kategorie przepisów