Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti
Naszła mnie ochota na ciacho. O ciacho przyznam szczerze ostatnimi czasy bardzo ciężko w moim domu. Zainspirowana pewnym przepisem znalezionym w sieci zdecydowałam się na serniko-tartę ze śliwkami. Jako, że nie miałam wszystkich potrzebnych składników zaimprowizowałam i stworzyłam coś naprawdę ciekawego i bardzo pysznego. Czym prędzej zapisuję ten przepis by móc do niego często powracać w różnych wariacjach owocowych.
Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti: Ciasto:
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 35 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka lodowatej wody
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wypełnienie:
- 300 g serka ricotta
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 śliwek, umytych, rozkrojonych na pół, pozbawionych pestek
- 8 ciasteczek amaretti, pokruszonych
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, mieszam. Następnie dodaję pokrojone na małe kawałki masło, rozcieram wszystko między palcami do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Na koniec dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto, jeżeli jest to konieczne dodaję wodę. Zagniecione ciasto zawijam szczelnie w folię spożywczą i chowam do lodówki na ok 1 h. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję je na grubość ok 3 mm, układam w 23 cm formie do tarty wysmarowanej masłem. Dokładnie dociskam ciasto do brzegów formy, nakłuwam przy pomocy widelca. Na tak przygotowane ciasto układam papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub kulki ceramiczne w celu obciążenia. Piekę 15 min w 200 st, po tym czasie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 10 min. Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 st. Wypełnienie: Serek mieszam (nie ubijam) z jajkami, cukrem i ekstraktem. Masę serową wylewam na podpieczony spód tarty, na masie układam połówki śliwek, całość posypuję pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Tartę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam ok 20 min w 180 st, do czasu aż masa serowa całkowicie się zetnie. Podaję ostudzoną i schłodzoną.
Smacznego
* Inspiracja