Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti

Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti

 

Zdjęcie - Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naszła mnie ochota na ciacho. O ciacho przyznam szczerze ostatnimi czasy bardzo ciężko w moim domu. Zainspirowana pewnym przepisem znalezionym w sieci zdecydowałam się na serniko-tartę ze śliwkami. Jako, że nie miałam wszystkich potrzebnych składników zaimprowizowałam i stworzyłam coś naprawdę ciekawego i bardzo pysznego. Czym prędzej zapisuję ten przepis by móc do niego często powracać w różnych wariacjach owocowych.
Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti: Ciasto:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wypełnienie:

  • 300 g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 śliwek, umytych, rozkrojonych na pół, pozbawionych pestek
  • 8 ciasteczek amaretti, pokruszonych


Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, mieszam. Następnie dodaję pokrojone na małe kawałki masło, rozcieram wszystko między palcami do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Na koniec dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto, jeżeli jest to konieczne dodaję wodę. Zagniecione ciasto zawijam szczelnie w folię spożywczą i chowam do lodówki na ok 1 h. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję je na grubość ok 3 mm, układam w 23 cm formie do tarty wysmarowanej masłem. Dokładnie dociskam ciasto do brzegów formy, nakłuwam przy pomocy widelca. Na tak przygotowane ciasto układam papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub kulki ceramiczne w celu obciążenia. Piekę 15 min w 200 st, po tym czasie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 10 min. Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 st. Wypełnienie: Serek mieszam (nie ubijam) z jajkami, cukrem i ekstraktem. Masę serową wylewam na podpieczony spód tarty, na masie układam połówki śliwek, całość posypuję pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Tartę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam ok 20 min w 180 st, do czasu aż masa serowa całkowicie się zetnie. Podaję ostudzoną i schłodzoną.
Smacznego
* Inspiracja

Kategorie przepisów