Sernik z rosą

W tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej, a cały sernik będzie zwarty, stabilny i będzie się dobrze kroić. Mój sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruchy spód:

1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko

Składniki na masę serową:

1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce)
0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
4 żółtka
200 ml śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu
aromat waniliowy
skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy)
sok z połówki pomarańczy

Składniki na bezę:

4 białka
2/3 szklanki cukru

Jak zrobić sernik z rosą?

Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy jeszcze raz zmielić lub zmiksować w blenderze.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy – będą potrzebne do przygotowania bezy.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do rozmieszanego sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki: żółtka, cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i śmietanę kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera).Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schłodzone ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik tortownicy.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Niech Was nie zrazi fakt, że środek sernika będzie wyglądał po tym czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas dopiekania bezy i chłodzenia. Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po ok. 1 godzinie pieczenia) ubijamy białka z cukrem na bezę. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami nie powinniśmy już wyczuć kryształków cukru.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładamy ją na upieczony sernik

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozsmarowujemy pianę na serniku i wyrównujemy szpatułką. Można dodatkowo zrobić wzorek.
Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z bezą wkładamy ponowanie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 15-20 minut. W tym czasie beza urośnie i powinna lekko się ściąć z góry. Nie można jej jednak wysuszyć za bardzo – jeśli powierzchnia będzie twarda i sucha nie pojawią się na niej kropelki rosy.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik po upieczeniu odkładamy w zimne miejsce do ostudzenia, pierwsze kropelki rosy powinny pojawić się już po ok. pół godzinie. Najlepiej chłodzić sernik z rosą przez całą noc.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Post Sernik z rosą pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY.PL.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy