Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem

Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem

 

Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem to moja propozycja na idealne ciacho na jesienne dni! Zamiast klasycznego kruchego ciasta, przygotowałem go na spodzie z płatków owsianych i orzechów włoskich. Do tego prosta masa serowa z dodatkiem wanilii i cukru trzcinowego, który nadaje jej karmelowy posmak. Po upieczeniu pokryłem ją domowymi prażonymi jabłkami z cynamonem. Finalnie sernik ozdobiłem bitą śmietaną oraz solonym karmelem. Razem tworzy to idealne połączenie smaków! Trochę niczym połączenie sernika z szarlotką. 😉

Ten sernik z prażonymi jabłkami upiekłem w kąpieli wodnej, która sprawia, że masa serowa jest delikatna, a sernik prosty jak stół. Tę metodę polecam Wam w wielu moich przepisach, bo daje super efekt. Do tego sernika polecam użyć już zmielonego twarogu w wiaderku, aby był odpowiednio kremowy. Można go również połączyć z mascarpone, aby sernik był jeszcze bardziej delikatny (wtedy część twarogu zastępujemy tym włoskim serkiem). Na upieczony sernik wyłożyłem prażone na maśle z cukrem trzcinowym jabłka, które zagęściłem odrobiną skrobi, aby ciasto trzymało fason i można było je ładnie pokroić. Finalnie sernik ozdobiłem bitą śmietaną z wanilią oraz solonym karmelem i orzechami włoskimi. Krem polecam wycisnąć przy pomocy ozdobnej tylki, np. Wilton 125, dzięki czemu będzie prezentował się bardzo elegancko.

Sernik z prażonymi jabłkami to idealna propozycja dla wszystkich niezdecydowanych, którzy mają ochotę zarówno na sernik, jak i szarlotkę. To ciasto wspaniale łączy te dwa ciasta w jeden apetyczny wypiek. Dodatkowo warstwa z bitej śmietany nadaje mu elegancji, a solony karmel świetnie przełamuje smaki. Gorąco polecam na jesienne dni! 🙂

Zdjęcie - Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 15 minut 1 godzina 15 minut

 

Składniki na sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem:

Spód owsiano-orzechowy:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła

  Sernik:

  • 750 kg dobrego twarogu w wiaderku
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)

  Prażone jabłka:

  • 3-4 średniej wielkości jabłka (ok. 750 g)
  • 25 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka)
  • 25 ml wody

  Bita śmietana:

  • 350 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • garść orzechów włoskich

  Słony karmel:

  • 100 g cukru
  • 50 ml śmietany kremówki 30-36% (w temperaturze pokojowej)
  • 25 g masła
  • duża szczypta soli morskiej

 

Jak upiec sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem?

Spód owsiano-orzechowy

  1. Płatki owsiane, orzechy włoskie oraz cukier wsyp do kielicha blendera i zmiksuj do powstania mąki.
  2. Masło roztop i połącz z pozostałymi składnikami.
  3. Spód wysyp na spód tortownicy o średnicy 20 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką.
  4. Spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15 minut. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

 

  Sernik

  1. Twaróg przełóż do miski. Wbij jajka, wsyp przesianą skrobię, cukier oraz cukier waniliowy. Masę dokładnie utrzyj przy pomocy szpatułki lub rózgi. Można ją również krótko zmiksować blenderem, uważając, aby zbytnio nie napowietrzyć sernika.
  2. Spód oraz boki tortownicy dokładnie zabezpiecz kilkoma warstwami folii aluminiowej.
  3. Masę serową przelej na podpieczony spód. Tortownicę wstaw do większej formy lub naczynia i wlej wrzątek tak, aby sięgał do wysokości masy serowej. Wierzch sernika przykryj warstwą folii aluminiowej.
  4. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez ok. 45-60 minut do suchego patyczka.
  5. Upieczony sernik wystudź, a tortownicę osusz.

 

 Prażone jabłka

(Przygotuj, gdy sernik już nieco ostygnie).

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do rondelka, zasyp cukrem i dodaj cynamon oraz masło.
  2. Praż je przez około kwadrans na średnim ogniu, często mieszając. Powinny puścić w tym czasie sok i stać się miękkie. Uważaj jednak, aby ich nie rozgotować.
  3. Skrobię rozrób w zimnej wodzie i wlej do przygotowanych jabłek. Całość mieszaj energicznie przez 2-3 minuty, gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Jabłka wylej na wystudzony sernik i wyrównaj szpatułką. Odczekaj, aż masa jabłkowa wystygnie.
  5. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  6. Po schłodzeniu sernik delikatnie odkrój od rantu formy.

 

 Bita śmietana

(Przygotuj, gdy sernik będzie już schłodzony w lodówce).

  1. Schłodzoną śmietaną kremówkę ubij na sztywno z cukrem.
  2. Przełóż ją do rękawa cukierniczek z ulubioną tylką (u mnie Wilton 125) i udekoruj nią wierzch sernika.
  3. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i ozdób nimi wierzch ciasta.

 

 Słony karmel

(Przygotuj, gdy ozdobisz już sernik bitą śmietaną).

  1. Cukier wsyp do rondelka lub patelni i wstaw na średni ogień. Podgrzewaj do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby cukru nie mieszać, ponieważ się zbryli; przychylaj jedynie delikatnie naczynie, aby podgrzał się równomiernie.
  2. Do gotowego karmelu dodaj masło oraz śmietankę i energicznie wymieszaj. Na tym etapie uważaj, ponieważ reakcja będzie gwałtowna. Podgrzewaj jeszcze przez moment, aż karmel będzie jednolity, a ewentualne kryształki cukru przestaną być widoczne.
  3. Jeszcze ciepłym karmelem polej wierzch ciasta i wstaw je do lodówki do momentu podania.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów