Sernik z owocami zimową porą? Dlaczego nie! :)
Zima, to czas gdy owocami, które rozpieszczają nasze podniebienie są: mandarynki, pomarańcze. Mimo tego, że uwielbiam ich aromat, smak, soczystość, bardzo brakuje mi sezonowych, letnich owoców. Tęsknię za malinami, jagodami, borówkami, wiśniami. Można się wtedy poratować mrożonkami (własnoręcznie zrobionymi, bądź tymi ze sklepu).
Chciałam w tym roku dodawać Świąteczne przepisy. Wierzcie mi, że chciałam bardzo. Ale dokładnie dzień przed Wigilią, złapała mnie grypa żołądkowa i trzymała aż do wczoraj. Z Wigilijnych potraw, zupełnie nic nie pojawiło się na moim talerzu. Mam nadzieję, że Święta minęły Wam w cudownej, rodzinnej atmosferze, pełnej miłości i wzajemnej życzliwości.
Nie pozostaje mi nic więcej jak życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku i zaprosić na przepyszny sernik, który podpatrzyłam na TYM blogu :)
SERNIK Z OWOCAMI
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 75g zimnego masła
- 160g mąki
- 50g cukru pudru
Na masę serową:
- 100g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy)
- 3 jajka
- 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na wierzch:
- mieszanka owoców Hortex (klik), ale wiadomo, że lepsze są świeże owoce (maliny, jagody)
Składniki na spód miksujemy do czasu aż stworzą się okruszki, lub rozcieramy palcami na kruszonkę. Wsypujemy do tortownicy i ugniatamy na dnie i brzegu (na około 3 cm wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut aż spód nie będzie złocisty.
Mrożonych owoców nie rozmrażamy. Masło ucieramy z połową cukru do czasu, aż wytworzy się jasna masa. Następnie dodajemy po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucieramy do czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodajemy następnie po jednym jajku, miksując na najniższych obrotach przez około 30 sekund po dodaniu pojedynczej sztuki. Na koniec dodajemy wanilię i mąkę ziemniaczaną i przez chwilę jeszcze miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy ciasto w 160 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 15 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy go. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wstawiamy je do lodówki na około 8-10 godzin.
Gotowe!
Chciałam w tym roku dodawać Świąteczne przepisy. Wierzcie mi, że chciałam bardzo. Ale dokładnie dzień przed Wigilią, złapała mnie grypa żołądkowa i trzymała aż do wczoraj. Z Wigilijnych potraw, zupełnie nic nie pojawiło się na moim talerzu. Mam nadzieję, że Święta minęły Wam w cudownej, rodzinnej atmosferze, pełnej miłości i wzajemnej życzliwości.
Nie pozostaje mi nic więcej jak życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku i zaprosić na przepyszny sernik, który podpatrzyłam na TYM blogu :)
SERNIK Z OWOCAMI
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 75g zimnego masła
- 160g mąki
- 50g cukru pudru
Na masę serową:
- 100g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy)
- 3 jajka
- 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na wierzch:
- mieszanka owoców Hortex (klik), ale wiadomo, że lepsze są świeże owoce (maliny, jagody)
Składniki na spód miksujemy do czasu aż stworzą się okruszki, lub rozcieramy palcami na kruszonkę. Wsypujemy do tortownicy i ugniatamy na dnie i brzegu (na około 3 cm wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut aż spód nie będzie złocisty.
Mrożonych owoców nie rozmrażamy. Masło ucieramy z połową cukru do czasu, aż wytworzy się jasna masa. Następnie dodajemy po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucieramy do czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodajemy następnie po jednym jajku, miksując na najniższych obrotach przez około 30 sekund po dodaniu pojedynczej sztuki. Na koniec dodajemy wanilię i mąkę ziemniaczaną i przez chwilę jeszcze miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy ciasto w 160 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 15 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy go. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wstawiamy je do lodówki na około 8-10 godzin.
Gotowe!