Sernik z owocami i płatkami migdałów
Sernik z owocami jest bardzo prosty do wykonania. Jednocześnie jego smak jest tak dobry, że z powodzeniem możemy go przygotować na wszelkie uroczystości w gronie rodziny.
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo smak owoców sprawia, że przez chwilę jeszcze poczuliśmy smak lata.
Jeśli nie macie świeżych jeżyn czy malin śmiało możecie skorzystać z mrożonych – sprawdzą się równie dobrze.
Ciasto kruche:- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
- 1,3 kg sera tłustego lub półtłustego
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. jeżyn
- 1/2 szkl. malin
- 1 szkl. płatków migdałów
- 50 ml likieru Amaretto lub aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Wodę dodajemy tylko w razie konieczności. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200′ C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min., do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy.
Ser mielimy w maszynce min. dwukrotnie. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem.
W misce umieszczamy zmielony ser, jajka, obie mąki, likier oraz śmietanę i delikatnie miksujemy, tylko do momentu połączenia. Powstałą masę wylewamy na wystudzony kruchy spód. Na wierzchu masy układamy owoce. Posypujemy płatkami migdałów.
Sernik pieczemy ok. 1 h 20 min. w temp. 150’C lub do chwili kiedy będzie sprężysty i ścięty (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy w uchylonym piekarniku.