Sernik z mascarpone i serka Capri na zimno
25 dag serka mascarpone
22 dag serka Capri
0,75 szklanki śmietanki kremowej
sok z połowy cytryny
0,75 szklanki curu pudru (ilość można dostosować do swojego smaku)
1,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
ok. 10 dag mielonych migdałów
1-2 łyżki masla
1-2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
truskawki do przybrania
Migdały i cukier puder wymieszać z rozpuszczonym masłem, dodać amaretto.
Masę migdalową rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy i dobrze ugnieść.
Serki i śmietankę dokładnie zmiksować, dodać cukier, sok z cytryny, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Masę serową wyłożyć na migdałowy spód, przybrać truskawkami .
Truskawki nie będą spadaly z ciasta jeśli "umocujemy" je na wierzchu tężejącą żelatyną lub galaretką.
Ja rozpuszczam 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wody z dodatkiem cuku i soku z cytryny (do smaku).
Sernik ma kremową konsystencję. Nie jest zbytnio usztywniony dodatkiem żelatyny. :D