Sernik z kruszonką i owocami lata
Serników nigdy nie mam dość. To moje ulubione ciasta i zawsze z chęcią sięgam po kawałek do herbaty. Dziś wersja bardzo letnia, z mieszanką świeżych owoców i kruszonką. Wrzuciłam trochę truskawek, malin, garść jagód, parę borówek...to co miałam pod ręką, a latem w mojej kuchni owoców jest pod dostatkiem. Sernik wyszedł okazały: bardzo smaczny i elegancki. Cienki spód, dużo pysznej serowej masy, letnich owoców i kruszonki. Warto wypróbować.
Przepis od Dorotus.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
Kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 130 g masła, w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- ok. 450 g owoców (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jagód i borówek)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie połowę kruszonki wsypać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić nią dokładnie spód i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zezłocenia). Drugą część kruszonki zostawić w lodówce - będzie potrzebna na wierzch sernika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce. Zmiksować je krótko do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną.
Świeże owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce. Posypać pozostałą w lodówce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50 minut lub dłużej (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)