Sernik z kokosem na cienkim cieście

Sernik z kokosem na cienkim cieście



Zdjęcie - Sernik z kokosem na cienkim cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten rodzaj sernika troszkę się różni od przepisu, który dodałam kilka miesięcy temu na sernik z cytrynowym lukrem. Ten serniczek jest na spodzie z delikatnego ciasta, a wierzch sernika udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi :). Sernik jest delikatny i wspaniale rozpływa się w ustach. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie waniliowe.

Przepis ma sernik z kokosem składniki na ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
15 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę serową:
1 kg sera półtłustego lub tłustego
25 dag cukru
1 budyń waniliowy
4 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
ponadto:
1 polewa czekoladowa
1 opakowanie wiórek kokosowych

Jak upiec ciasto Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy szybko na ciasto, które owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 st.C przez 15 minut.

Przygotowujemy masę serową Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Do sera dodajemy 4 żółtka, cukry, olej, mleko i budyń waniliowe. Mieszamy składniki mikserem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, delikatnie i krótko mieszamy drewnianą łyżką. Rzadką masę przelewamy do foremki z ciastem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Przestudzony sernik ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Kategorie przepisów