Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką
Pyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba!
Składniki na kruche ciasto:
225 g mąki orkiszowej jasnej 630
105 g masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 jajko
Składniki na masę serową:
500 g sera
250 g macarpone
3/4 szklanki ksylitolu/cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 jajka
dodatkowo:
1 szklanka jeżyn
1 szklanka czerwonej porzeczki
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić w lodówce
- ciasto cienko rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz bok tortownicy wysmarowany masłem. Podpiec w 200`C przez 15 minut
- oba serki, cukier i mączkę ziemniaczaną wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać kolejno po jednym jajku, krótko miksując już tylko do połączenia składników
- masę serową wylać na podpieczony spód. Na górze rozłożyć przygotowane owoce. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce
- podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch sernika świeżymi owocami jeżyn i porzeczek