Sernik z daktylami i czekoladą na owsianym spodzie
Rzadko piekę ciasta z daktylami. Rzadko w ogóle przetwarzam daktyle, z prostej przyczyny – zawsze zjadam je bezpośrednio z torebki. Jeden po drugim… Po kolei… A może raczej na wspak… Trudno powiedzieć.
Korzystając jednak z okazji, że wpadły mi w ręce najlepsze z możliwych daktyli, postanowiłam upiec ciasto, na które już od dawna zacierałam ręce – sernik z daktylami i czekoladą. Niesamowity, kremowy, wilgotny, czyli taki, jaki dobry sernik być powinien. Słodkie daktyle w masie serowej z nutą czekolady to jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Wszystko to znalazło się na kruchym spodzie z płatkami owsianymi – pysznie i ze zdrowym akcentem.Taki sernik to nie tylko świetny deser do popołudniowej kawy, ale także może stać się świąteczną propozycją dla bliskich.
Składniki:
(blacha 25x40cm – ok. 18 porcji)
Owsiany spód:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 150g masła
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200g daktyli odmiany Medjool*
- 50g deserowej czekolady
Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
* Daktyle odmiany Medjool suszone z pestką dostępne w sklepach sieci Lidl, z serii Deluxe.
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Zalej roztopionym i przestudzonym masłem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto owsiane i dokładnie wyklej całe dno dokładnie dociskając ciasto do blachy.
- Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut aż zacznie się rumienić.
- Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw.
- Daktyle i czekoladę posiekaj dość drobno.
- Za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach wymieszaj twaróg z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę i wymieszaj nie napowietrzając nadmiernie masy.
- Na koniec dodaj posiekane daktyle oraz czekoladę i wylej na podpieczony spód.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut, aż masa serowa się zetnie.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na 15 minut, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztop nad kąpielą wodną.
- Sernik pokrój na kwadratu jednakowej wielkości. Każdy kawałek zanurzaj lekko w roztopionej czekoladzie, a następnie odstawiaj na kratkę do zastygnięcia polewy.
- Możesz też polać polewą sernik w całości.
- Schłódź w lodówce.
Smacznego!