Sernik z czereśniami na zimno

Sernik z czereśniami na zimno
Gdyby ktoś 20 lat temu zapytał mnie, do czego służą czereśnie, w pierwszej kolejności odpowiedziałabym, że do robienia kolczyków :) To było coś: paradować po ogrodzie w takich czerwonych kolczykach i móc czuć się jak prawdziwa dama :) Reszta czereśni, mniej uprzywilejowanych, lądowała oczywiście od razu w buzi.

Tym razem czereśnie wylądowały w serniku. Inspiracją był przepis z książeczki „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, jednak jak to zwykle bywa, w trakcie przygotowywania wiele rzeczy pozmieniałam, m.in. zwykły kruchy spód (za którym w sernikach nie przepadam) zastąpiłam czekoladowymi ciasteczkami. Pycha :)

Zdjęcie - Sernik z czereśniami na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK Z CZEREŚNIAMI NA ZIMNO
spód:
160g kruchych, czekoladowych ciastek,
50g masła + trochę do wysmarowania formy
masa serowa:
750g mielonego twarogu,
100 ml śmietanki kremówki,
100g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
20g żelatyny
dodatkowo:
750g czereśni,
1 galaretka wiśniowa

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową, boki natłuścić masłem. Ciastka zmielić na proszek, wymieszać ze stopionym masłem i wyłożyć nim dno formy. Włożyć do lodówki.
W tym czasie umyć i wydrylować czereśnie. Żelatynę wymieszać z pół szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie, cały czas miksując, dodać cukier, cukier wanilinowy i stopniowo twarożek. Garnuszek z żelatyną włożyć do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodawać do niej po trochę masy serowej, cały czas mieszając (w sumie 4-5 łyżeczek; chodzi o to, by ciepła żelatyna nie zbiła się potem w kłaczki). Przelać ją do reszty masy i szybko zmiksować. Dodać połowę czereśni i wymieszać łyżką. Wylać na przygotowany wcześniej spód i wygładzić powierzchnię.
Włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia. Czereśnie przekroić na połówki i ułożyć je na serniku. Przestrzenie pomiędzy owocami wypełnić lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na kolejne 2 godziny.

Zdjęcie - Sernik z czereśniami na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów