Sernik z brzoskwiniami makiem, kokosem na kruchym spodzie
To ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto. Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej sera twarogowego, bo nie lubię ricotty oraz dałam mniej maku do bezy, bo dla mnie było go za dużo.
Polecam to ciasto.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto kruche kakaowo piernikowe:
400 g mąki orkiszowej lub krupczatki
220 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika
Beza makowo- kokosowa:
4 białka
szczypta soli
150 gram drobnego cukru (dawałam puder bo nie miałam drobnego)
100 g maku
80 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie ( dziś próbuję nową firmę, bo ma najlepszy skład, czyli sam ser twarogowy, ale zobaczymy)
śmietanka 36% 100 ml.
2 jaja
50 gram masła
150 g cukru pudru
3 łyżki budyniu waniliowego
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
skórka z pomarańczy - użyłam suszona, sproszkowana
2 słoiki i brzoskwiń w syropie - kupuję w słoiku, mogą być z puszki a najlepiej własne. (było ok 12 sztuk połówek brzoskwiń)
Przygotowanie
1. Ciasto kruche wyrobić ręcznie. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić kopczyk, dodać kakao, przyprawę do piernika, sól, cukier i żółtka. Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagnieść ciasto. Kulę podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć jedną część na tarce na dużych oczkach na spód blaszki, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć dłonią. Podpiec przez około 12 minut w temperaturze 180º C. Wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Nie musi być zimne.
Zetrzeć drugą część ciasta do miski i schować do lodówki.
2. Kiedy ciasto się podpieka, odsączyć brzoskwinie z syropu na sicie i pokroić w kostkę.
3. Ubić z białek pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodawać po łyżce cukru pudru aż do skończenia. Na koniec wsypać wiórki i mak. Wymieszać.
Wypukać mieszadło i zacząć robić masę serową.
4. Masło utrzeć z cukrem, (dodałam jeszcze trochę masła, bo cukru było więcej ok. 1 łyżki) cukrem waniliowym i skórką. Potem dodać ser, wlać śmietankę, wbić jajka, dodać budyń i skórkę. Bardzo krótko miksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie przelać masę serową i wyrównać wierzch szkatułą. Następnie na masę serową wyłożyć bardzo delikatnie, nakładając łyżką warstwę bezy makowo – kokosowej i rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 60 – 70 minut w temperaturze 175 º C. Po wycięciu z piekarnika, wystudzić i schłodzić. Najsmaczniejszy na drugi dzień.