Sernik z adwokatem i czekoladą toffi na spodzie brownie
Znowu upiekłam sernik. Tym razem na czekoladowym spodzie brownie, z dodatkiem jajecznego likieru oraz czekoladą z nadzieniem toffi. Był pyszny! Wilgotny, mięciutki, z wyczuwalną nutą toffi oraz czekolady. Bardzo polecam, na niedzielę, na każdy dzień, a może skusicie się na święta?
Wzorowałam się na tym przepisie, bardzo lubię z niego korzystać.
Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):
*100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o dużej zawartości kakao
*100 g masła
*100 g cukru
*2 jajka
*100 g mąki pszennej tortowej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao
Masa serowa:
*1 kg mielonego twarogu
*4 jajka
*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*2/3 szklanki cukru
*2 łyżki likieru Advokat
*150 g - 200 g czekolady z nadzieniem toffi
Wykonanie:
Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.
Przygotować masę serową. Do dużej miski włożyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.
Na upieczony czekoladowy spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pokrojoną czekoladę i przykryć pozostałą masą serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być z wierzchu ścięty. Ostudzić najpierw w zamkniętym piekarniku około 1/2 godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)