Sernik wielkanocny na domowym serze

Sernik wielkanocny na domowym serze
Zdjęcie - Sernik wielkanocny na domowym serze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wielkanocny na domowym serze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wielkanocny na domowym serze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik wielkanocny na domowym serze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 l mleka 3,2%
  • 800 g śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kostka margaryny Palma z Kruszwicy
  • szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g rodzynek
  • opakowanie biszkoptów
Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy mleko, śmietanę, roztrzepane jaja i dodajemy cukier waniliowy. To wszystko gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż powstanie ser. Po odchyleniu sera pod spodem powinna być przezroczysta „woda”. Zbieramy powstały ser na sitko i zostawiamy na całą noc, aby odciekł. Można go przykryć, aby nie wysechł na powierzchni.


Ser mielimy w maszynce dwa razy. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy powoli ser, stale miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao, do drugiej rodzynki (lub inne ulubione bakalie).


Układamy biszkopty, na nich ciemną masę, na górze jasną masę. Wierzch posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.


Porada:

Mieszając ser, oddzielajmy go tylko delikatnie od dna i ścianek – w efekcie będzie mniej rozdrobniony i łatwiej będzie go zebrać.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów