Sernik snickers

Sernik snickers

Zgodnie z życzeniem Ukochanego upiekłam sernik. Oczywiście inny niż te, które piekłam do tej pory, bo muszę wypróbować każdy przepis. Miałam w szafce krem krówkowy, więc postanowiłam tym razem go wykorzystać. Przepis na ten sernik znalazłam u Alexandry.

Ciasto jest fantastyczne w smaku. Krem krówkowy dodaje słodkości, a orzechy świetnie do niego pasują, jak w batoniku "Snickers".

Zdjęcie - Sernik snickers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód (blaszka 23:23, ja korzystałam z okrągłej 22cm średnicy)

*1 szklanka mąki

*2 łyżki cukru

*1 jajko

*5 dkg margaryny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blachę. Podpiec przez chwilkę by było rumiane.

Pozostałe składniki:

*800g twarogu mielonego

*6 jajek

*1 łyżka mąki pszennej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru pudru

*rodzynki (opcjonalnie)

*100g orzechów włoskich łuskanych

*puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie:

Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godziny. Ja użyłam gotowej masy krówkowej (kajmaku), więc nie musiałam już gotować.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodawać po trochu twaróg, następnie obie mąki i zmiksować. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć całość na podpieczony spód i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Masę krówkową jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) wyłożyć na ciepły sernik. Górę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Uwagi: Jak widać na zdjęciach masa krówkowa była trochę za luźna. Następnym razem zrobię z wykorzystaniem mleka skondesowanego a nie gotowej masy.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik snickers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów