Sernik potrójnie orzechowy

Sernik potrójnie orzechowy

Niedawno piekłam kolejny sernik z przepisu od Atiny. Tym razem z nazwy orzechowy, ale ze smaku bardzo czekoladowy. Pyszny. Przygotowałam go na urodziny dla dzieci i bardzo dzieciakom smakował. Piekłam go drugi raz, żeby tym razem poczęstować dorosłych i samej spróbować więcej, niż jeden mały kawałeczek. :-)

Zdjęcie - Sernik potrójnie orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik potrójnie orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik potrójnie orzechowy

1 szklanka orzechów laskowych

15 czekoladowych herbatników (LU albo np. Krakuski)

3 łyżki miękkiego masła

750 g białego sera (President albo Piątnica)

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody

3/4 szklanki niesłodzonego holenderskiego kakao

1 szklanka brązowego cukru

pół szklanki nutelli

2 łyżki mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli

3 duże jaja

2 łyżki likieru orzechowego

Orzechy podpiekam przez kilknanaście minut w piekarniku. Połowę z nich siekam drobniutko i mieszam z drobno pokruszonymi herbatnikami i miękkim masłem. Powstałą masą wylepiam dno małej tortownicy (25 cm).

Resztę składników (poza pozostałą częścią orzechów) umieszczam w dużej misce i bardzo dokładnie miksuję. Następnie przekładam do tortownicy.

Blachę z zewnątrz owijam dokładnie aluminiową folią i wkładam do dużej metalowej miski wypełnionej gorącą wodą. Całość wkładam do piekarnika (160 stopni) i piekę przez godzinę.

Po wystudzeniu sernik chowam na minimum 8 godzin do lodówki.

Wierzch ciasta posypuję pozostałą częścią laskowych orzechów, posiekanych niezbyt drobno.

Zdjęcie - Sernik potrójnie orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik potrójnie orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamimożna go podać Wielkanocną porą. :-)

Kategorie przepisów