Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym

Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym

Sezon na truskawki mógłby trwać dla mnie przez cały rok, a i tak byłoby to pewnie za krótko! ? Dlatego, póki jeszcze w środku lata smakują tak dobrze, postanowiłem przygotować dla Was nowe ciacho z ich wykorzystaniem. Powitajcie sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym. Mimo że na blogu jest już kilka przepisów na obłędne serniczki, to twierdzę, że ich nigdy nie za wiele i co roku lubię coś zmienić i opracować nową recepturę. ?

Tym razem ciasto przygotowałem na spodzie szpinakowym à la leśny mech, który ma cudowny zielony kolor. Następnie wylałem na niego masę serową z truskawkami i białą czekoladą, w której dodatkowo ukryłem truskawkowo-miętową wkładkę – dzięki niej po rozkrojeniu sernik prezentuje się naprawdę znakomicie. Ciasto udekorowałem dodatkowo bitą śmietaną, dodatkową porcją owoców i świeżymi bratkami. Dzięki temu ten sernik na zimno z truskawkami wygląda bardzo elegancko i może być świetną alternatywą dla tortu w pełni lata, gdy lepiej smakują lżejsze ciasta bez kremów. Dlatego gorąco polecam przygotować go dla solenizantów, którzy świętują w te gorące dni. ? Chociaż oczywiście taki sernik na zimno z truskawkami nie wymaga specjalnej okazji i na pewno nie zabraknie chętnych, żeby go spałaszować. Mam nadzieję, że polubicie go równie mocno, co moi najbliżsi, którym bardzo smakował. ?

Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym Ilość porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut 30 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Szpinakowy spód:

  • 3 średnie jajka (M)
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 80 g młodych liści szpinaku
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  Truskawkowo-miętowa wkładka:

  • 350 g truskawek (waga po obraniu)
  • 30 g cukru
  • garść listków świeżej mięty
  • 10 g żelatyny (2 łyżeczki)

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 300 g truskawek (waga po obraniu)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny (4 łyżeczki)

 

  Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek do dekoracji
  • kilka bratków do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Szpinakowy spód

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Szpinak zmiksuj blenderem razem z olejem i wlej powoli do masy jajecznej, nie przerywając miksowania. 
  3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj krótko do połączenia się składników.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto polecam wyjąć z rantu formy i ułożyć do góry nogami na deseczce, aby było równe.

 

  Truskawkowo-miętowa wkładka

  1. Obrane truskawki zmiksuj blenderem wraz z miętą i cukrem na purée.
  2. Żelatynę rozprowadź w odrobinie zimnej wody (ok. 20 ml), aby napęczniała i następnie wlej ok. 30 ml wrzącej wody i dokładnie ją w nim rozprowadź.  Połącz ją dokładnie z purée truskawkowym.
  3. Masę wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, przelej ją do mniejszej tortownicy (u mnie o średnicy 20 cm), wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby całkowicie stężała.

 

Masa serowa

(Przed przygotowaniem wyjmij twaróg z lodówki na minimum pół godziny).

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie połącz ją z twarogiem i cukrem pudrem.
  2. Obrane truskawki zmiksuj blenderem na purée, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozprowadź w odrobinie zimnej wody (ok. 40 ml), aby napęczniała i następnie wlej ok. 60 ml wrzącej wody i dokładnie ją w nim rozprowadź. Połącz ją dokładnie z masą serową przy pomocy miksera.

 

Składanie sernika

  1. Pozostałe truskawki obierz i przekrój na połówki. Ułóż je wokół rantu formy przeciętą stroną do krawędzi, zostawiając niewielkie odstępy. (Polecam również dookoła rantu ułożyć folę rantową lub spożywczą, wtedy ciasto będzie wyglądało schludniej po wyjęciu z formy).
  2. Kolejno wlej połowę masy serowej, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na ok. godzinę, aby częściowo stężała.
  3. Po tym czasie wyjmij truskawkowo-miętową wkładkę, delikatnie oddziel ją od rantu formy (można ją na moment włożyć do ciepłej wody). Następnie galaretkę ułóż na środku stężałej masy serowej i wylej jej drugą połowę. Wyrównaj całość szpatułką i wstaw ponownie do lodówki, tym razem na minimum 3 godziny lub najlepiej całą noc.
  4. Gdy sernik stężeje, delikatnie ogrzej boki formy i odepnij rant (jeśli używasz folii, wystarczy ją po prostu zdjąć po otwarciu foremki). Ciasto przełóż na paterę.
  5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wierzch sernika udekoruj kremem, kawałkami truskawek oraz świeżymi kwiatami.

Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów