Sernik na zimno z solonym karmelem i bezą włoską


Dla tych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika. Pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych.
Przygotowałam wersję także dla wegan z tofu i sojowym jogurtem ( który uwielbiam) lub koksowym i olejem kokosowym. Bezę można zrobić z aqua faby.

tortownica 18 cm
papier do pieczenia
460 gram tłustego twarogu ( dla wegan tofu)
1 słoik solonego karmelu
180 gram jogurtu naturalnego ( dla wegan jogurt sojowy lub ukwaszone mleko kokosowe)
4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru dla wegan
170 gram ciasteczka owsiane np. z nasionami chia
50 rozpuszczonego masła ( dla wegan olej kokosowy)
2 białka w pokojowej temperaturze
50 ml wody
125 gram drobnego cukru
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w malakserze z rozpuszczonym masłem ( olejem kokosowym). Wyłożyć masę na dno i dobrze docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki i schodzić ok 30 minut.
Twaróg lub tofu umieść w malaserze wraz z jogurtem. Do masy dodać solony karmel. Dalej miksować Kiedy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub agrar według wskazówek producenta na opakowaniu. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasta. Schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje zacznij przygotowywać bezę.
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. zacznij gotować na silnym ogniu. Włóż termometr kuchenny i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni zdejmij z płyty.
Ubij na sztywno białka i wlewaj gorący syrop po ściance naczynia. Po ok 4 minutach beza będzie gotowa. Przełóż do szprycy i nakładaj małe porcje bezy. Opal je palnikiem gastronomicznym. ( Ja swój kupiłam w Makro za niewielkie pieniądze).