Sernik na zimno z czarną porzeczką
Kilka razy już wspominałam, że smakiem a właściwie zapachem mojego dzieciństwa jest czarna porzeczka. Za każdym razem, gdy jestem w pobliżu krzaka i czuję TEN zapach, gdzieś w mojej podświadomości czai się jakaś bardzo odległa myśl, może wrażenie, nie umiem dokładnie tego określić, że to jest coś bardzo przyjemnego. I wiem, że chodzi o zapach czarnej porzeczki. Nie mam takich skojarzeń z żadnym innym owocem, chociaż mogę wymienić kilka, które lubię o wiele bardziej. A jakiś czas temu przeglądając najstarszy album wypadło mi to zdjęcie i wszystko stało się jasne.
Nie umiem powiedzieć ile lat mam na nim, może rok, może dwa a może kilka miesięcy ale pewne jest, że to ten porzeczkowy zagon wpłynął na moją podświadomość. I pewnie jest to moje najwcześniejsze wspomnienie.
Mimo wszystko czarna porzeczka w surowej formie jest dla mnie niejadalna. Natomiast przetworzona jest przepyszna. Nie znam osoby, która nie lubiłaby dżemu lub soku. A jaka wspaniała jest nalewka zwana smorodinówką. Po prostu pycha. Ale dzisiaj chciałam pokazać Wam sernik. Miał być w wersji pieczonej, jednak upały nie odpuszczają więc nie ma mowy o odpalaniu piekarnika. Dlatego zapraszam na kawałek sernika na zimno. Może powinnam nazwać go sernikiem smorodinowym?
Pomysł własny
Składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 70 g masła
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wymieszać i wyłożyć ciasteczkową masą tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 3 serki homogenizowane waniliowe (po 170 g)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
Umyte i oczyszczone porzeczki umieścić w rondelku z 1/3 cukru. Zagotować i kiedy odrobinę przestygną zmiksować je na gładką masę. Odstawić.
W misce wymieszać serki waniliowe, jogurt, resztę cukru, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na pół. Z jednej połowy odjąć 3-4 łyżki masy i przełożyć do drugiej. Przelać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Do tej połowy, z której odjęliśmy część masy serowej teraz należy dodać masę porzeczkową. Dokładnie wymieszać i przelać na białą warstwę. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)