Sernik na zimno z brzoskwiniami (bez pieczenia)

Sernik na zimno z brzoskwiniami (bez pieczenia)

 

Zdjęcie - Sernik na zimno z brzoskwiniami (bez pieczenia) – wieczorny deser - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sernik na zimno z brzoskwiniami (bez pieczenia) – wieczorny deser

Klasyk, który zawsze klika: kremowy sernik na zimno na spodzie z herbatników, z brzoskwiniami w środku i lśniącą galaretką na wierzchu. Zero pieczenia – tylko chłodzenie.

Składniki na sernik na zimno z brzoskwiniami:

(tortownica 24 cm)

Spód

  • 200 g herbatników (maślanych)
  • 80 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka (min. 18% tł.) lub cream cheese
  • 300 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej)
  • 120–150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wanilii (ekstrakt)
  • 18 g żelatyny w proszku + 90 ml wody (do napęcznienia)
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (ok. 460 g po odsączeniu)

Wierzch

  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 140 g łącznie)
  • 700 ml wrzątku (zgodnie z opakowaniem)

Wege/agar: zamiast 18 g żelatyny użyj 8–10 g agaru (zagotować z mlekiem; patrz wersje).

 

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

  1. Spód: Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem. Wysyp do tortownicy 24 cm (dno papier), ubij łyżką. Wstaw do lodówki.

  2. Galaretka (do ostudzenia): Rozpuść 2 galaretki w 700 ml wrzątku, dobrze wymieszaj, ostudź do temp. pokojowej.

  3. Żelatyna: Zalej 18 g żelatyny 90 ml zimnej wody, odstaw 10 min do napęcznienia, następnie podgrzej (mikrofala 10–15 s lub kąpiel), aż będzie płynna – nie gotować.

  4. Masa: Ubij śmietankę na półsztywno. W drugiej misce zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i wanilią (krótko). Wlej płynną żelatynę cienką strużką do twarogu, miksując na niskich obrotach. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.

  5. Brzoskwinie: Odsącz i osusz plastry/półplastry.

  6. Składanie: Na spód wyłóż ½ masy, rozłóż połowę brzoskwiń, przykryj resztą masy i wygładź. Wstaw do lodówki na 20–30 min, by stężała powierzchnia.

  7. Wierzch: Ułóż resztę brzoskwiń. Zalej chłodną, lekko gęstniejącą galaretką (ważne, by nie była ciepła). Chłodź min. 3–4 h, najlepiej noc.

Wersje

  • Wege (agar): 8–10 g agaru zagotuj z 250 ml mleka i 50 g cukru, mieszaj 2 min; lekko przestudź i wlej do zmiksowanego twarogu z wanilią; dalej jak w przepisie.

  • Cytrynowy twist: dodaj skórkę z 1 cytryny do masy.

  • Bez cukru: erytrytol/puder z ksylitolu + galaretki bez cukru.

  • Spód orzechowy: 150 g herbatników + 50 g drobno mielonych migdałów.

Porady

  • Żelatyna + masa muszą mieć podobną temp. – unikniesz grudek.

  • Galaretka wylewana zawsze chłodna i „syropowa”, nie gorąca.

  • Brzoskwinie dokładnie osusz (ręcznik papierowy), wierzch ładniej się zetnie.

Przechowywanie

W lodówce do 3 dni. Pokrój gorącym, wytartym nożem – będzie idealny rant.

Wartości (szac., 1 z 12 porcji)

ok. 300–360 kcal • B 6–8 g • T 18–22 g • W 28–34 g
(zależnie od serka/śmietanki i ilości cukru).

 

Kategorie przepisów