Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi
S k ł a d n i k i:
- 0,5 kg borówki amerykańskiej
- 250 g sera białego półtłustego
- 400 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- biszkopty na spód
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy gorącej do 1/3 wysokości szklanki, studzimy. 2/3 borówek miksujemy, dodajemy ser biały, serki homogenizowane, esencję waniliową, cukier puder i roztwór żelatyny, miksujemy na gładką masę. w tortownicy układamy biszkopty, wylewamy na nie masę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. po tym czasie dekorujemy sernik resztą borówek i schładzamy jeszcze przez około 2 godziny. smacznego :)