Sernik marciński
Na blogu jest już znakomity przepis na rogale marcińskie oraz wieniec. Sprawdziliście już te receptury wielokrotnie w swojej kuchni. Nie ma sensu szykować kolejnego przepisu na rogale, dlatego w tym roku postanowiłam odwrócić kota ogonem i zabawić się w marciński sernik.
Nie wiem co ma sernik do wiatraka, ale masę serową połączyłam z typowym nadzieniem na bazie białego maku. Napisałam Wam wersję z maszynką do mielenia, możecie mak mielić samodzielnie. Jeśli nie posiadacie takiego gadżetu w kuchni to nic straconego. Rozpisałam jak zmiksować mak blenderem.
Z tego przepisu można też śmiało korzystać w okresie świątecznym, a biały mak zastąpić błękitnym. Wtedy powstanie z tego sernikomakowiec.
Sernik marciński
Spód:
- 8-12 biszkoptów
Masa makowa
- 300 g białego maku + 800 ml wrzątku
- 100 g masła
- 150 g miodu
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g suszonej moreli
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 3 biszkopty
- 2 białka*
Masa serowa:
- 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2 żółtka*
- 2 jajka
- 200 ml kremówki
- 120 g cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Wierzch:
- 250 g cukru pudru + 3 łyżki soku z pomarańczy + łyżka gorącej wody
- garść płatków migdałowych
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masa z białego maku:
- Masę można przygotować dzień wcześniej i zostawić do schłodzenia na noc w lodówce, ale można ją również zrobić bezpośrednio przed szykowaniem sernika.
- Mak wsypujemy do rondla, zalewamy 800 ml wrzącej wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy przez 30 minut. Następnie odsączamy na sicie i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Jeśli nie mamy maszynki, miksujemy blenderem mak na w miarę gładką masę już po 10 minutach gotowania.
- W takim wypadku dolewamy 200 ml wrzącej wody i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Miksujemy blenderem drugi raz, tym razem masa powinna być już gładka. Studzimy.
- W rondlu topimy masło z miodem. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Smażymy mniej więcej 5 minut, dorzucamy zmielony mak. Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut, studzimy ( w tym czasie masa nabierze ciemniejszego koloru).
- Białka ubijamy na sztywną masę. Do ostudzonej masy makowej dodajemy ubite białka. Kontrolując konsystencję dodajemy pokruszone biszkopty. Masa powinna być gęsta.
Masa serowa:
- Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Dodajemy cukier, kremówkę i sok z pomarańczy, dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
Sernik:
- Formę tortownice wykładamy od spodu pergaminem. Układamy na spodzie biszkopty.
- Wykładamy połowę masy makowej, wierzch wyrównujemy.
- Wlewamy masę serową, wyrównujemy łyżką wierzch.
- Wykładamy łyżką w niektórych miejscach masę makową, robiąc delikatne esy-floresy.
- Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik z otwartymi drzwiczkami.
- Ostudzony sernik dekorujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy oraz płatkami migdałowymi.
Lukier:
- Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z pomarańczy, mieszamy energicznie trzepaczką.
Wskazówki
*białka dajemy do masy makowej, pozostałe żółtka lądują w masie serowej