Sernik Łaciaty - sernik kakaowo-waniliowy
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie i Wy coraz częściej poszukujecie na blogu sprawdzonych i nowych świątecznych przepisów.
Dziś przyszła pora na kolejny z nich – SERNIK!
Bo zarówno ja, jak i Wy serniki kochamy miłością bezgraniczną!
Sernik łaciaty czyli sernik waniliowy z dodatkiem kakaowego ciasta jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień do kawki.
Robi się go błyskawicznie i smakuje fenomenalnie!
Zawsze się udaje i poradzą sobie z nim nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w pieczeniu!
Polecam!
Spróbujcie i dajcie znać jak smakował!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
CIASTO KAKAOWE:
* masło min. 82% – 125 g
mleko 3,2% – 250 ml
* kakao – 3 łyżki
* cukier – 5-6 łyżek
* mąka pszenna – 2 szkl ( po 250 ml )
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* jajko L – 3 szt
MASA SEROWA:
* twaróg mielony ( ja użyłam wiaderkowego ) – 1 kg
* masło – 50 g
* jajko L – 4 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 łyżka
* budyń waniliowy – 1 op / 40 g
* wanilia – 1 laska lub esencja
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO KAKAOWE:
Mleko podgrzewamy z masłem, kakao i cukrem aż składniki się rozpuszczą.
Studzimy. Do zimnej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem.
MASA SEROWA:
Twaróg, żółtka, miękkie masło, cukier oraz mąkę i proszek budyniowy krótko miksujemy.
Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na blachę na zamianę wyciągamy masę serową i masę kakaową, tworzymy maziaje.
Pieczemy ok. 60 minut w 170C.
Studzimy.
Zajadamy!
Smacznego!