Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą

Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą
Zdjęcie - Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z wiśniami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 180 g cukru
  • 125 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 g suszonych wiśni
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny lub 3 łyżki wody
Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut.


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Większą część wałkujemy cienko i przekładamy do formy 20x30 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w temp. 200ºC.

Białka oddzielamy od żółtek.


Wiśnie i posiekaną drobno czekoladę oprószamy mąką pszenną.

Białka ubijamy z cukrem na gęstą pianę.


Twaróg ucieramy z żółtkami, olejem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy obie masy.


Na koniec dodajemy wiśnie i czekoladę. Delikatnie mieszamy i wylewamy masę na podpieczony kruchy spód. 


Pieczemy w temp. 170ºC przez 20 minut.


Przed upływem 20 minut wałkujemy drugą część kruchego ciasta i wycinamy 2-cm paski lub formujemy cienkie, lekko spłaszczone wałeczki.


Na podpieczonym serniku układamy kratkę z wałeczków (lub pasków) i pieczemy kolejne 30 minut.


Studzimy w uchylonym piekarniku.


Zimny sernik lukrujemy lukrem z cukru pudru utartym z sokiem z cytryny lub wodą.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów