Sernik korzenny Lotus Biscoff

Sernik korzenny Lotus Biscoff

Jak wiecie to właśnie serniki spośród wszystkich ciast darzę miłością bezgraniczną. Na blogu możecie znaleźć ich całe mnóstwo – TUTAJ!

Na tegoroczne Święta postanowiłam przygotować taki, jakiego do tej pory jeszcze nie było na blogu – sernik korzenny o smaku znanych, korzennych ciasteczek Lotus Biscoff.

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik Lotus Biscoff to był strzał w 10, bo sernik wyszedł na tyle obłędny, że z całą pewnością zrobię go również na Olusia urodziny.

Kruchy, korzenny sposób i obłędnie kremowa, serowa masa tworzą fantastyczną całość, które absolutnie żaden łasuch się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

SPÓD:

– ciasteczka korzenne – 200 g

– masło min. 82% – 120 g

MASA SEROWA:

– twaróg mielony ( co najmniej 3x ) – 680 g

– śmietana kwaśna 18% – 3/4 szkl

– jajko – 3 szt

– cukier – 3/4 szkl

– sól – 1 szczypta

– krem korzenny Lotus Biscoff – 240 g

POLEWA:

– krem korzenny – 160 g

PS. jeśli nie macie dostępu do kremu Lotus Biscoff zakupcie inne, bez problemu dostępne w marketach kremy o smaku korzennych ciastek.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciastka rozdrabniamy, zalewamy rozpuszczonym masłem.

Wszystko razem miksujemy, wylepiamy spód i delikatnie boki ( ok. 1-2 cm do góry ).

Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MASA SEROWA:

Twaróg miksujemy z cukrem i szczyptą soli.

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy krem korzenny, śmietanę kwaśną.

Wlewamy jajka, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wylewamy na podpieczony spód.

Pieczemy 60 minut w 150C góra/dół.

Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce.

POLEWA:

Krem korzenny rozpuszczamy na kąpieli wodnej, oblewamy wierzch schłodzonego sernika,

Dekorujemy.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik korzenny Lotus Biscoff Sernik korzenny Lotus Biscoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów