Sernik jogurtowy z herbacianą galaretką

Sernik jogurtowy z herbacianą galaretką
Zdjęcie - Sernik jogurtowy z herbacianą galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik mega dietetyczny, ale mimo to nadal bardzo dobry. Ten sernik robiłam już wiele razy, ale pierwszy raz z galaretką, i to galaretką z zaparzonej herbaty. Efekt jest powalający: intensywny smak i kolor (użyłam herbaty malinowej). Przepis na galaretkę zaczerpnęłam z Magicznej kuchni, na pewno będę z niego regularnie korzystać.

Składniki na masę jogurtową:

  • 500 g jogurtu
  • 2,5 łyżki fruktozy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek (przepołowić)

Do jogurtu dodać połowę truskawek i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, przestudzić i wmieszać do jogurtu (też blenderem). Połowę pozostałych truskawek (125 g) zanurzyć w masie. Wstawić do lodówki do stężenia.


Składniki na galaretkę:

  • 4 torebki herbaty owocowej
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny

Herbatę zalać wodą, pozostawić do zaparzenia (5-10 minut). Torebki wyciągnąć i odsączyć. Zaparzoną herbatę zagotować w garnuszku, po czym dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do stężenia.

Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć resztę truskawek. Zalać galaretką, która powinna już lekko stężeć. Można wylać najpierw kilka łyżek, wstawić sernik do lodówki na 10 minut i później wylać resztę galaretki (żeby mieć pewność, że warstwa jogurtowa i galaretki nie połączą się).

Do masy jogurtowej, jak i do galaretki można oczywiście dodać fruktozy i słodziku według własnych upodobań.
Sernik według metody Montignaca. Z pominięciem truskawek nadaję się na dietę Dukana.

Zdjęcie - Sernik jogurtowy z herbacianą galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów