Sernik gotowany z prażonymi jabłkami - bez pieczenia!
No i kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik gotowany.
Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami.
Tym razem stawiam na jesienną wersję!
Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki.
Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22 x 24 )
* ser biały 3x mielony – 800 g
* jabłka – 1,5 kg
* mleko – 1 szkl
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
* budyń waniliowy – 2 op
* galaretka cytrynowa – 2 op
* herbatniki – 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników.
Ser miksujemy z masłem i cukrem.
Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie wlewamy do masy serowej – miksujemy.
Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki.
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości.
Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Pozostałe serniki gotowane na blogu: