Sernik dyniowy
Jesień to idealny czas, by w kuchni zagościły aromaty cynamonu, kardamonu, imbiru i… dyni! Sernik dyniowy to połączenie kremowego, aksamitnego sera z delikatnym smakiem pieczonej dyni i przypraw korzennych. Jest nie tylko przepyszny, ale też pięknie prezentuje się na stole dzięki swojemu złocisto-pomarańczowemu kolorowi. Doskonały na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do kawy w chłodny dzień. Ten przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przygotować idealny sernik dyniowy – puszysty, wilgotny i pełen jesiennego uroku.
Sernik dyniowy
Składniki na sernik dyniowy:
- Spód :
-
200 g ciasteczek, u mnie ciemne herbatniki
-
75 g masła
- Masa serowa :
-
1 kg zmielonego twarogu
-
400 g puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
-
4 duże jajka
-
200 g drobnego cukru
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki przyprawy do piernika
-
skórka otarta z 1 pomarańczy
- Polewa :
-
100 g białej czekolady
-
6 łyżek jogurtu naturalnego
Jak wykonać sernik dyniowy
- Ciasteczka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić, dodać do ciasteczek, wymieszać, najlepiej rozetrzeć między palcami aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wysypać ciasteczka, dokładnie uklepać.
- Przygotować puree z dyni : dynię przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki, następnie pokroić ją w grube plastry. Ułożyć je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Dynia jest gotowa kiedy można z łatwością wbić w jej miąższ widelec. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie blendować – jeśli używacie dyni Hokkaido można zblendować ją razem ze skórką.
- W misce umieścić twaróg, puree z dyni, jajka, cukier, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej : piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Na dno włożyć małą foremkę, lub naczynie żaroodporne. Wlać do niego wrzątek, mniej więcej do ¾ wysokości. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70-80 minut, aż cała masa się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia, następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.
- Polewa : białą czekoladę posiekać, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, ściągnąć z garnka, dodać jogurt i energicznie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.