Sernik dyniowy na owsianym spodzie
Jak co roku o tej porze zasypywani jesteśmy mnóstwem pracy. Czasami trudno nawet zebrać myśli, czy usiąść spokojnie przy kieliszku wina i wyciszającej lekturze. Dziś jednak obiecuję sobie, że w końcu usiądę w fotelu, zarzucę miękki koc na kolana i sącząc rozgrzewającego grzańca będę czytać do rana.
Zanim jednak to zrobię, chcę napisać, że upiekłam sernik dyniowy. Jest kremowy, wilgotny i ciężki, czyli ma wszystkie zalety dobrego sernika. Dzięki złocistej dyni dodanej do masy serowej nabiera niecodziennego, jesiennego charakteru, który pogłębia szczypta cynamonu dodana do owsianego spodu. Sernik sam w sobie jest bajeczny, ale decyzja o polaniu go półpłynnym, ciągnącym się karmelem sprawiła, że nie sposób się mu oprzeć.Jednym słowem – sernik – bajka! Musicie koniecznie go sobie upiec. Tym bardziej, że nie może się nie udać. Jego tajemnica tkwi w dobrym twarogu i odrobinie czułości, którą musicie mu poświęcić.
Składniki:
(forma 18-20 cm średnicy)
- 500g twarogu półtłustego
- 300g puree z pieczonej dyni*
- 4 jajka
- 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki kremówki – na karmel
Przygotowanie krok po kroku:
- Składniki na sernik wyjmij z lodówki i pozwól by ogrzały się do temperatury pokojowej. To ważne, nie pomijaj tego punktu.
- Płatki owsiane zmiel w blenderze jak najdrobniej. Połącz z 2-3 łyżkami cukru waniliowego, cynamonem i roztopionym masłem.
- Przełóż do tortownicy i rozsmaruj masę na dnie. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Twaróg zmiel w malakserze lub użyj już mielonego, a następnie przełóż do miski.
- Stopniowo dodawaj 2/3 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy ucierając na średnich obrotach.
- Zwolnij obroty lub dalej postępuj bez użycia miksera.
- Dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie.
- Masę serową wylej (jest płynna) na schłodzony owsiany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut obserwując, czy sernik nadmiernie się nie rumieni.
- Gotowy sernik powinien mieć lekko „galaretowatą” konsystencję na środku.
- Pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
- Przygotuj karmel: Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Podgrzewaj tak długo, aż syrop się zredukuje i zbrązowieje. Powinien mieć bursztynowy kolor. Wlej energicznie kremówkę uważając jednocześnie, by się nie poparzyć i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż karmel dokładnie połączy się z śmietanką tworząc gęsty sos karmelowy.
- Przestudź chwilę, a gdy zauważysz, że masa gęstnieje, polej nią sernik. Jeśli chcesz podać sernik następnego dnia lub za kilka godzin, polej karmelem tuż przed przybyciem gości. Prezentuje się wówczas najlepiej.
Puree z pieczonej dyni* – mięsistą dynią, np hokaido przekrój i lekko skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości. Wybierz miąższ i zmiksuj na gładką masę. W razie konieczności odsącz nadmiar płynu. Tak przygotowane puree użyj wg uznania, zamroź lub pasteryzuj.
Smacznego!