Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)

Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)

Zdjęcie - Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Atinka, Cudawianka i ja po raz kolejny umówiłyśmy się w naszej wirtualnej kuchni. Tym razem wybrałyśmy sernik czekoladowy Nigelli. Przepis na ten sernik można znaleźć na stronie Nigelli, jak również u Dorotki. Ja wydrukowałam sobie przepis od Dorotki, już przetłumaczony :) Nasze wspólne pieczenie jak zawsze było bardzo udane i już z niecierpliwością czekam na kolejne :) Dziękuję :**

Sernik jest mega czekoladowy już sam w sobie, a dodatkowo oblany polewą smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Sosu wyszło mi tak dużo, że oblałam nim całe ciasto. I wcale nie było za słodkie! :) Jakoś tak niezbyt długo ciasto stało w domku, nawet okruszki na talerzyku nie zostały ;). Czekolada chyba nigdy nam się nie znudzi:)

Serniczek bierze udział w akcji kulinarnej "W jednej kuchni z N. Lawson" organizowanej przez Nette7.

Zdjęcie - Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki na spód:

*1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciastek digestive

*50g miękkiego masła

*1 łyżka kakao

 

Składniki na masę serową:

*500g twarożku kremowego

*170g gorzkiej czekolady

*3/4 szklanki drobnego cukru

*1 łyżka proszku budyniowego (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka esencji waniliowej)

*3 duże jajka

*2 duże żółtka

*2/3 szklanki kwaśnej śmietany

*1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody

 

Składniki na sos:

*90g gorzkiej czekolady

*1/2 szklanki śmietanki kremówki

 

Wykonanie:

Ciasteczka dobrze rozkruszyć, połączyć z masłem (ja wcześniej masło rozpuściłam) oraz z kakao. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką.  Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Za pomocą miksera połączyć ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego koloru.

Wyjąc z lodówki formę z masą ciasteczkową i wylać na nią masę serową.

Nigella podaje, że sernik należy piec w kąpieli wodnej (u Doroty można poczytać, jak należy to zrobić). Ja natomiast piekłam normalnie, wkładając go po prostu do piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 45 - 60 minut.

Sernik dobrze ostudzić. Najlepiej przed podaniem włożyć go na całą noc do lodówki.
Na wierzchu porobić esy - floresy z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kremówką. Jak już pisałam, ja oblałam nią cały sernik :).

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy (chocolate cheesecake)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów